אחד המשתתפים באירוויזיון האחרון שנערך בישראל היה יליד איטליה שהוא בן למהגרים מוסלמים בשם מחמוד. שירו זכה להצלחה רבה אולי בשל הלחן, אבל ברור כשמש שגם האישיות הרבגונית שלו תרמה לכך.
מועמדותו תרמה לסערה גדולה באיטליה בנוגע למהגרים. איטליה הייתה אחת המדינות הראשונות שאביב העמים הפכה למדינה, כשהיא שמה דגש על החוט המקשר בין אזרחיה והוא השפה האיטלקית, התרבות האיטלקית וההיסטוריה האיטלקית. אחד החששות של בני הלאום האיטלקי הוא שהמהגרים שמבחינתם "מציפים" בהמוניהם את איטליה – ישנו את פניה של החברה האיטלקית המסורתית, חברה לה המאפיינים שהוזכרו.
אחת הסיבות העיקריות שאנו רואים בשנים האחרונות את המהגרים המוסלמים שמחליטים לעזוב את עולמם הישן (והלא נוח) בארצות האסלאם ולהגר לצפון אל מדינות אירופה המערבית, הדמוקרטית והחופשית – היא המציאות בה העולם נהיה "כפר גלובלי קטן". מציאות שהשפיעה רבות מבחינה כלכלית. למשל, כיום יכולים לדבר חמישה אנשים מחמש יבשות בו זמנית בטלפון ואף לראות זה את זה בשיחת ועידה. אבל לשינוי הזה יש השפעה גם חברתית – אנשים רואים כיום כי ניתן לעזוב מאחור את המציאות הקיימת והעלובה ולנסות למצוא מקום עבודה טוב יותר במקום אחר, גם במחיר של פיקוח נפש. מכאן שהשינוי המתבקש הוא גם על החברה קולטת הגירה, כמו במקרה שלנו – איטליה.
החשש של האיטלקים הוא חשש אמיתי וממשי. חשש כזה קיים בחברות נוספות ברחבי העולם. גם בחברה הישראלית יש פילוגים ומחנות שונים. נכון שכולנו "שבט אחים ואחיות", אבל בשבט שלנו יש הרבה תתי-שבטים ומחנות. החברה התל-אביבית אינה דומה לחברה הבאר-שבעית, החברה החרדית אינה דומה לזו החילונית שאינה דומה לזו הערבית.
הפתרון המוצע, לדעתי, הוא הפיכת הדמוקרטיה שלנו, וגם של איטליה, לכזו שמכילה את את השונות התרבותית. כזו שתעצים את ערכי הקהילות השונות כפרט שהוא חלק מהכלל, כחברה מסוימת שהיא חלק מהחברה הכללית. אל למדינה להתערב בערכי הקהילה השונים. היא צריכה לאפשר לכל קהילה לנהל את ערכיה – הן הקהילה הערבית, הן הקהילה החרדית והן הקהילה התל-אביבית. רק בצורה כזו תתאפשר לכל החברות בישראל באמת להיות שבט אחים ואחיות.
1. הצג מהי מדינת לאום אתנית.
הסבר כיצד מדינת לאום אתנית באה לידי ביטוי בקטע.
2. הצג את המושג גלובליזציה.
הסבר כיצד הגלובליזציה משפיעה, לדעת הכותב, על מציאות ההגירה.
3. הצג מהי דמוקרטיה רפובליקנית.
הסבר כיצד חושב הכותב שדמוקרטיה רפובליקנית היא הפתרון לנושא.