מבשרי הציונות העלו בכתביהם רעיונות בנושא הגאולה, והציעו הצעות מעשיות בנוגע ליישוב ארץ-ישראל.
הסבר כיצד בא לידי ביטוי רעיון הגאולה בתפיסתו של אחד ממבשר הציונות שלמדת עליו.
הצג הצעה מעשית אחת בנוגע ליישוב ארץ-ישראל של אחד ממבשרי הציונות שלמדת עליו.
חזרה למאגר השאלות לחץ כאן
לצפייה בחוברת "זכור ימות עולם" המעודכנת לתשפ"ב לחץ כאן
התשובה שלפניכם הנה הצעה בלבד. היא אינה מחוון של הפיקוח ולא על דעת הפיקוח. ייתכן ויהיו פערים בין התשובה הזו לתשובת הפיקוח על שאלה דומה. התשובה נועדה לתת מחוון כללי בלבד.
הרב צבי הירש קלישר: ראה במתן האמנסיפציה פתיחתה של תקופה חדשה – תקופת הגאולה. הוא קרא לפעולה יזומה והאמין כי "מעט מעט תבוא גאולת ישראל". לפי תפיסתו, ההתיישבות בארץ וקיום המצוות התלויות בה יהיו השלב הראשון בגאולה הניסית.
רעיונות מעשיים: ניסה לרכוש את הר הבית כדי לבנות מזבח ולחדש את עבודת הקורבנות; ניהל חלופת מכתבים עם משה מונטפיורי ואדולף כרמיה בבקשה שיתמכו כלכלית ופוליטית בשיבת יהודים לארצם; הקים ועמד בראש חברה ליישוב ארץ ישראל יחד עם הרב אליהו גוטמאכר. כתב את הספר- דרישת ציון שעסק במצוות יישוב הארץ ובתפיסת גאולת הארץ ואף בחידוש עבודת הקורבנות.
הרב אלקלעי: ראה בפעולות לאחדות העם כמביאות את הגאולה לכן קידם בברכה את תחיית השפה העברית, את אחדות נוסח התפילה ועודד את פעולתה של חברת כי"ח לאיחוד העם היהודי.
הרב אלקלעי התייחד בכך שהקדים את הגאולה הטבעית לגאולה הניסית; פירש את המושג תשובה כשיבה לארץ ישראל.
רעיונות מעשיים: תכנן לבקש רישיון התיישבות בא"י מהסולטן העות'מאני, בתמיכת המעצמות האירופאיות. לשם כך אף נסע לארץ ישראל ולמערב אירופה כדי לשכנע יהודים ושאינם יהודים לתמוך בתוכניתו; פירסם ספר בשם "מנחת יהודה" , ספר דרשני עם קריאות ברורות לעליה לא"י; קרא לעבודת כפיים; עלה לארץ בשנת 1871.